TERMINATOR V ČERVENÝCH PONOŽKÁCH aneb KDYŽ MÁ „MARSHALL“ ZELENOU

TERMINATOR V ČERVENÝCH PONOŽKÁCH aneb KDYŽ MÁ „MARSHALL“ ZELENOU

Fotoreport + pár slov / PAPAKULT (Luděk Savana Urbánek) + AMB (Andy Marshall Band: Ondra Malina / pátek 4. 10. 2024, od 20 hodin / Brno, Rusty Nail Club – Veveří 57 (naproti botanické zahradě)

 

MOTTO:

Na úvod s dovolením krásná slova přímé účastnice Věrky, která je rovněž autorkou fotek:

„Večírek to byl úžasný, Savana jako vždy udělal show. Kapela Papakult hraje svoje skladby, veselého charakteru, aby se přítomní bavili. Jako druhá vystoupila kapela Ondřeje Maliny AMB, který také hraje vlastní tvorbu. Na závěr si zazpíval i Pepa Trumpeš,“ a Věra dodává, že to byl skvělý večer.

No tož na to hurá, až z toho rocker čůrá! (To už není Věrka, to už je Dědek):

NAPROTI BOTANICKÉ ZAHRADĚ – CO JINÉHO NEŽ SAVANA!

A tak to by bylo proti veškeré Národní Geografii, kdyby právě naproti botanické zahradě nevyrostlo kvítko zované Savana! 

Savana před pár lety přestal jezdit STEJŠNEM, a začal drandit papamobilem, pardon, PAPAKULTEM, což jisté zlé jazyky nazývají odvozeninou slavného pořadu Ein Kessel Buntes. Ovšem stejně jako NDR, i Mr. Urbánek podléhá ve stylu „Urbi et Orbi“ vývoji velkoměsta, a tak i jeho kapely se vyvíjejí a řádí až zaneřádí pokaždé jinak.

Savana, někdejší to pěvec thrash metalové formace Terminator, měl rozkošné červené ponožečky (asi cobyžto symbol, že ať pod jakýmkoliv jménem, vždy hobluje až do krve) v údajně nových botičkách, což prý souviselo se skutečností, že hraje skladbu Boty (viz playlist). Tím pádem už vzniká jenom otázka, co bylo dřív, jestli boty nebo Boty.

Z (ne)dávné historie Stejšnu pocházejí hitovky Prodavačka večerníků a Kláda, přičemž zde je naopak nadmíru jasné, co bylo udělaný dřív, protože bez pořádné Klády by paní Prodavačka asi udělaná jen tak (ač byla jen tak!) nebyla, neb do romantické intelektuálky mají některé paní prodavačky zhruba tak daleko jako Savana do zpěvu tria Luciano Pavarotti, José Carreras a Placido Domingo, což mu ale asi vůbec nevadí, jelikož je sólista, nikoli sborista (na hromadném sborovém swingers, rozuměno koncertu plném swingu jsem ho fakt ještě neviděl :-).

Písničku Klobouk jsem už taky slyšel, na druhou stranu ty „nový“ Savanovy holky (Děvče z Podlesí, Hana ulhaná) ještě tak jako úplně neznám, resp. znám je spíš jenom jako, resp. tak nějak podle jména. Inu, Nekecám, k některým ženám je Cesta vskutku docela dlouhá, pokud tedy nevlastníte Černej Buick, panč Kolo mý vám tu cestu fakt neurychlí, což je ale furt lepší varianta, než abych na vás řval „Polezte“ pěšky.

Projekt Papakult se z dramaturgického hlediska posunul dál (anebo blíž?), od coverů k vlastní tvorbě, což je zřejmě důsledek nějaké pichlavé (V)OSY, ale potom nechápu, proč se nepřejmenuje zpátky na Stejšn, kterýžto comeback by se mohl marketingově fantasticky prodat, anžto Stejšn je jediná kapela v Savanově historii, s níž vydal více než jednu desku (slovy: dvě).

No tak teď už Papa, Já voním Savanou…     

AMB aneb MARSHALL JMÉNEM MALINA

No a zatímco Luděk Urbánek má přírodu pouze jako přízvisko, tak levoruký rockový kytarista Ondra Malina ji má plně ve svém samotném příjmení. Malina by se svým způsobem do botanické zahrady taky hodila (v rámci širší Flóry Brno, i když vlastně spíš lesopark, toť recht), ale možná je dobře, že plodila naproti, poněvadž v tu dobu už myslím byla botanka zavřená a k malině by se nikdo nedostal, což by byla škoda.

Ondra Malina je už docela brněnsky profláklej (v tom nejlepším slova smyslu), panč si ho ke spolupráci vyhlídli ti nejlepší brněnští muzzikanti jako Tom Jégr (Gang) anebo Jarda Albert Kronek (projekt Hrubin). On si však stačí i docela sám, a to se svým orchestrem AMB, dříve Andy Marshall Band, s nímž také přijel kvést do Rezavýho hřebíku. 

Ondru jsem zřejmě úplně poprvé uviděl na propagační fotce Hrubinu, pak hned naživo právě v Sono Centru, ale možnost se s ním setkat a promluvit si až v Rezavým hřebíku – inu, v tomto směru má MENŠÍ klub VĚTŠÍ možnosti, jak se poznat. A co říct? Jednou větou – miluju takhle skromný a přitom šikovný lidi, z jejichž kostiček (či strun) se vytváří puzzle ráje na zemi.

Přiznám se, že Andy Marshall Band mi něco říkal jenom podle názvu, ale zřejmě budu muset do budoucna zbystřit svoji už poněkud vetchou pozornost, jelikož již samotný playlist zní svými názvy skladeb velmi lákavě, např. když si představíte nikoliv nereálnou situaci, jak může být Devil’s Plan úspěšně zrealizován by Electric Woman, nota bene když mají oba Animal Inside. :-) (Trošku mi to připomnělo kultovní kabátovskou „Má jí motorovou“, ale to jsme hudebně přeci jen trochu jinde.)

A písnička Nail To The Head? No to je snad skoro hymna Rusty Nail! V tomhle Hřebíku si totiž taky boucháš hudbu, pivo i rumy rovnou do hlavy!!!

THRASHER PEPA TRUMPEŠ

Přítomnost majitele klubu, nepsaného „thrash metalového“ vokalisty Pepy Trumpeše nemohla vyústit v nic jiného než v jeho vystoupení právě s AMB, což jednoznačně dokumentují Věrčiny fotky, a já osobně si myslím, že ať jsou volby kdekoli a jakkoli, v Rusty je vždycky vyhraje jedině Trumpeš! ;-)

PÁNOVÉ, KLOBOUKY DOLŮ!

Ačkoli písničku Klobouk zpíval Savana (autor textu i hudby, he he hé), klóbrcy měli na těch svých autorských mozcích oba, tj. i Ondra Malina; ten měl klobouček větší a slušivější, Savana zas menší a skromnější. No a teď si, rockere, vyber!

Každopádně však platí klobouk dolů před Věruščinými fotečkami, které přesně vystihují, jakéžto orgie se na pódiu v Rusty Nail děly. A s pořádnými děly, pardon, klobouky.

(U)ZÁVĚR

No, co říci závěrem – asi jsem udělal hodně velkou chybu, že jsem nebyl. Tož esli mňa chlapci vezmú na milosť, tak příště u Marshallů, Savanů a Hřebíků!

Tady Dědek, fotky Věrka.

 

Playlist Papakult (H + T Luděk Urbánek):

Klobouk - Děvče z Podlesí - Boty - Hana ulhaná - Houbová - Vitamíny - Kolo mý – Cesta – Polezte – Nekecám – Kláda - Prodavačka Večerníků - Černej Buick – Papa - Já voním

Playlist AMB - Andy Marshall Band (H + T Ondřej Malina):  

Electric Woman - Devil’s Plan - Negative Types - Overrated - Sweet Purple Dream - Real Ballerina - Animal Inside - Any Day Now – Castaway - Nail To The Head - So Bad - Burning Bridges - Who Is Our Master

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>