Recenze: ROTTING CHRIST – Pro Xristou /2024/ Season of Mist

Recenze: ROTTING CHRIST – Pro Xristou /2024/ Season of Mist

Takový nijaký jsem měl vztah k řecké legendě. Paradoxně mě před lety oslovily desky nejméně typické a suverénně nejvíc mainstreamové – „A Dead Poem“ a „Sleep of the Angels“. Odér gotickéhometalu čpěl všude kolem a nelze se divit, že ROTTING CHRIST se toho chytli také, ovšem v duchu jejich typického rukopisu. Obě alba určitě stojí za to a důkazem jejich solidní kvalitativní úrovně budiž z mé strany přiznán fakt, že jim dodnes dopřádám sluchu. Současní ROTTING CHRIST vyrostli v pompézní a mysteriózní instituci, což pro znalejší posluchače, než jsem já, dávno není žádná horká novinka. Že mi návrat k této ikonické kapele trval dvacet let, není žádná věc na chlubení. Nicméně nikdy není pozdě, zvláště když další začátek je ve znamení alba, jakým je „Pro Xristou“.

Těžko čekat od kapely, která funguje přes třicet let, prudký progres a zásadní změnu nastavení výrazového vzorce a myslím, že to nikdo z nás ani neočekává. Vypravěčský hudební jazyk kapely je natolik specifický, že vidím byť teoretickou diskuzi na toto téma jako mírně řečeno kontraproduktivní. „Před Kristem“ je název nanejvýš příznačný – zastřešujícím konceptem alba je moc, kultura a vědomosti starobylých civilizací z předkřesťanských dob. Skladby i příběh samotný plynou a odvíjí se jako výpravná podívaná na obrovském plátně a posluchač je jimi dokola obklopen, aby ho album postupně pohlcovalo a byl nakonec sám jeho součástí. Po primární agresi bych raději ani nedoporučoval pátrat, „Pro Xristou“ staví na zcela jiném základě – na silné atmosféře a emocionálním prožitku. Platí to i v případě občasných razantních výpadů („La Lettra Del Diavolo“), svébytný hudební jazyk ROTTING CHRIST mi sice dává docela zabrat, ale postupem času začínám rozumět. Od tohoto bodu „Pro Xristou“ výrazně roste a má toho velmi co nabídnout a stále přihazuje s přibývajícími poslechy.

To, co mi připadalo skoro až všední a prosté momentu překvapení, je najednou tajemně příjemné, děsivě přitažlivé a především magické. Počáteční pocit z alba jako z uceleného monolitu, plynoucího podle víceméně totožného schématu od začátku do konce netrval příliš dlouho. „Pro Xristou“ setřáslo převlek šedé myšky a stal se z něj mocný přízrak, duch z dávných časů, který pranic neztratil ze své síly a hloubky poznání. Stačí zahlédnout záblesk jeho myšlenek a je velmi pravděpodobné, že budete chtít znát celý příběh, příběh duchovního světa dávných národů, jejichž příběh nám už mnohdy říká vlivem naší pohodlnosti a uvěznění v běžných stereotypech bohužel velmi málo. Naše škoda, dostali bychom odpověď na řadu zásadních otázek.

Medyed

rotting-christ.com/en

facebook.com/rottingchristofficial/

instagram.com/rottingchristofficial/

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>