Recenze: PROTECTOR - Excessive Outburst Depravity /2022/ High Roller Records

Recenze: PROTECTOR - Excessive Outburst Depravity /2022/ High Roller Records

PROTECTOR počátkem devadesátek patřili k vyhledávanému artiklu. Je na mě hanba, že jsem na ně málem zapomněl a jejich reaktivaci zpřed deseti lety úplně zazdil. Obrat nastal až s naším reportem, kdy na mě toto druhdy zvučné jméno německého metalu opět vybaflo a já se konečně začal pídit, jak se to z PROTECTOR má. Nová deska budiž ideální příležitostí alespoň zčásti zaplnit mezeru ve znalostech a vám sdělit své dojmy z aktuálního alba. Jedno je jasné, pokud vytěsním objem věhlasu PROTECTOR v porovnání s KREATOR, SODOM a DESTRUCTION, tj. s německou nesvatou trojicí, a budu se soustředit jen a pouze na to, co na mě vystartovalo z repráků, mám tu další chutnou a výživnou duševní krmi pro mé po metalu věčně hladové uši. PROTECTOR, toť syrová, na pomezí thrash a death metalu rozkročená útočná mašina ve velmi solidní tvůrčí formě.

„Excessive Outburst Depravity“ se s tím nemaže, album uhání dopředu jak postřelená svině, ani střední tempa neztrácí razanci, a tak si říkám, že bych se měl zpětně dovzdělat a udělat si několik tematických večerů na téma PROTECTOR. Z alba tryská neskutečná energie a nasranost, ostré kytary se zařezávají pod kůži a servírují neméně ostré riffy, jako by více jak tři dekády mezi kultovními kusy a novinkou ani neexistovaly. Ze začátku jsem vnímal akorát tu drtivou energii, která mě minimálně natřikrát zcela zaměstnala, až potom nastala „pitvací“ etapa, zdali prvotní husí kůže nesleze stejně rychle jak se objevila. Ale už jsem tak nějak tušil, že tohle album bude jeden z držáků, který má dost sil na to, aby s narůstajícími poslechy ještě poporostl. Ruku v ruce s přívalem adrenalinu zjišťuji další podstatnou věc - řada nejsilnějších momentů „Excessive Outburst Depravity“ se nachází až ve druhé půli alba, takže se nekoná žádný piánko ani ke konci - spíš obráceně. PROTECTOR prostě nebrzdí, se vší silou se hrnou nelítostně kupředu až pořadatelé závodu v děsu prchají do bezpečné vzdálenosti od cílové rovinky.

Jasné je, že roky nám přibývají všem, ale co během posledních pár let předvádějí staré kapely, na kterých jsem ujížděl jako školou povinný postpubescent, to je hodno potlesku ve stoje. Ve věku, kdy by si mohli oprávněně dopřávat klídek a tu a tam vyjet na pár koncertů, točí skvělá alba s odkazem na to nejlepší, co kdy za svou dlooouhou kariéru vydali. Můžete namítnout, že z původní sestavy v PROTECTOR zůstal tak akorát osamocený Missy a zbytek současných členů nemá s kultovní etapou nic společného. Jistě, máte pravdu, ale já to považuji pro tento případ za vadu kosmetického charakteru. „Excessive Outburst Depravity“ je natolik silná kolekce, že další podružné ukazatele odmítám řešit a kazit si náladu.

Poctivý surový nátěr podle starých not mi spolehlivě dokáže zvednout hladinu adrenalinu a tímto poctivým surovým nátěrem je i tahle deska. Pravděpodobně nebude tak široce diskutována, nedostane se jí asi tak velké pozornosti, jak by jí po zásluze náleželo ve srovnání se slavnější trojicí. Ale světská sláva polní tráva, na kvalitě „Excessive Outburst Depravity“ to nemění zhola nic. Jakkoliv jsem PROTECTOR posledních dvacet let důsledně ignoroval, „Excessive Outburst Depravity“ se ke mně macešsky nezachovalo, i když by mi to jistě patřilo se vší parádou.

Medyed

facebook.com/Protector.666not777

instagram.com/protectorofdeath666/

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>