Recenze: MY MERRY MACHINE – Total War /2024/ El Puerto Records

Recenze: MY MERRY MACHINE – Total War /2024/ El Puerto Records

Tahle německá parta klame tělem, název ani obal toho moc nenapovídají o vlastní náplni alba. Sám bych si vsadil na hrubý a nečesaný thrashing, případně přímočarý HC, ovšem je to stále samá voda. MY MERRY MACHINE spíše připomínají novodobé IN FLAMES s přesahem do groove rocku, případně alternativního metalu současného střihu a s old school stylem nemají společného téměř nic. To však neznamená, že jejich druhé album je x-tý odvar z generických surovin. „Total War“ dokáže velmi příjemně překvapit a chytit pod krkem.

Nemluvím zde o originalitě a přelomovém albu, MY MERRY MACHINE žádnými experimentátory nejsou a ani sami sebe asi za inovativní kapelu nepovažují. Prostě a jednoduše hrají styl, který jim osobně sedí a je přirozeným průnikem hudebního nastavení jednotlivých členů. Alternativně rocková stopa v melodickém metalovém kotlíku příjemně šumí jako vitamínová tableta, „Total War“ díky zajímavému stylovému mixu hraje pestrou paletou barev a do jednotvárného monolitu má poměrně daleko. MY MERRY MACHINE na jednu stranu dokáží pořádně hrábnout do strun a položit se do velmi šťavnaté, skoro až death metalové polohy, na druhou stranu s klidem Angličana ukazují i lehčí, mainstreamovou tvář, aniž by působili příliš lacině.

Nejsem žádný skalní fanoušek stylu, který jedou MY MERRY MACHINE a další, proto se jedná o malý svátek, když mě některé z alb tohoto ražení zaujme a přinutí si ho poslechnout nad rámec redaktorského kolečka, než vypotím pár hodnotících řádků. „Total War“ vůbec nevypadalo na adepta na delší setrvání v přehrávači, a to z výše popsaného důvodu. Jenže ono je „Total War“ docela držák a nemá tendenci v krátkém čase vyšumět. Ze šedé myšky se postupně klube sebevědomý spratek s cigárem v koutku, který se tváří jakože na pohodu a všechno na háku, ale v nestřeženém okamžiku vám jednu natáhne, až druhou chytnete o zem. Odlehčené pasáže vám dovolí krátký oraz, aby posléze přišla s neomylnou přesností další ťafka.

Nečekal jsem žádný zázrak, to je pravda. Protože platí bez výjimky, že když nečekáme příliš, můžeme být jedině příjemně překvapeni. Pokud to nedopadne dobře, tak špatně určitě. „Total War“ ale rozhodně špatně nedopadlo a nedopadlo ani dobře – ono je totiž velmi dobré s ambicí být vynikající.

Medyed

mymerrymachine.de/

facebook.com/MyMerryMachine/

instagram.com/mymerrymachine/

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>