Recenze: MALIGNANT TUMOUR – Maximum Rock´n´Roll /2024/ PHR Records

Recenze: MALIGNANT TUMOUR – Maximum Rock´n´Roll /2024/ PHR Records

Osm let? Ani mi nepřišlo, že pauza je až tak dlouhá. „The Metalist“ mi totiž rotuje v přehrávači doteď a ani náznakem netrpí sešlostí věkem. Na mou sešlost věkem ani nemyslím, dost možná už vnímám čas prostor jinak a v blízké budoucnosti se ode mě můžete dočkat mnohých zmatených roztomilostí. Stylový záběr MALIGNANT TUMOUR je řadu let jasně definovaný, a kromě grindových počátků se zásadně nemění. Přesto máme před sebou tak trochu jinou desku.

Název je všeříkající – maximální rock´n´roll, jen bych dodal, že se štiplavou metalickou stopou. Produkce alba je naprosto odlišná a pokud mi nakopala usedlost natlakovaná a na maximum zhuštěná produkční stránka několika předchozích alb, v tomto případě jsem si musel chvíli zvykat na špinavější a syrovější zvuk. Není otázka, zdali a jak se produkce podle aktuálních měřítek povedla nebo ne, kvalita zvuku a produkce je jeden z nejvíce subjektivních ukazatelů vůbec, ale kardinální otázkou je, zdali a jak zvuk desky funguje. Odpověď je jednoznačná – deska funguje skvěle! Zvuk „Maximum Rock´n´Roll“ má mimo jiné jednu skvělou vlastnost, a tou je jeho živý charakter a naprostá absence digitálních umělotin. Neurvalá energie z desky až fyzicky cáká na všechny směry a pro jedince mého typu, fatálně zasaženého Lemmyho partou, se jedná o doslova rajské tóny a ideální zdroj pro dobití vnitřních baterek a vyčištění si hlavy od toho všeho otravného balastu, který přináší běžná životní štrapáce.

Obouchaná, místy rezavějící kára bez brzd si to žene řádně z kopce, na značku „dej přednost“ berou ohled jen měkejši. První pětice – úvodní exploze „Metal President“, „Maximum Rock´n´Roll“, „Fire On The Road“, šlapavá prda „Lovely Girls“ a ničivý kobercový nálet „Train To the Better World“, se s ničím nemaže a vše nasvědčuje tomu, že to tak bude až do konce, žádný prostor pro nádech a výdech. Jisté zvolnění pak přináší „Critical Situation“. Co se jí nedostává na tempu, to ale dohání uhrančivou atmosférou, takže o zvolnění by se nechalo ještě diskutovat. Rychlejší kvalt opět zařazuje „Charisma On The Account“, na krev přímočarý nájezd, kde není nic, co tam být nemusí, a to co zbylo, dělá ukrutný bordel! Prakticky totéž lze říci o následující „Hard Pint Of Heavy“ – kolotoč se roztáčí na maximálku s vidinou cílové pásky. Na výpary se nejede ani náhodou a já začínám přemýšlet, co za veselou tekutinu obsahuje základní palivo. S „Bet On It“ a „Cult Of Tape“ totiž intenzita ještě narůstá, až vlasy vlají i plešatým. Na jedno vykvaltování ještě dochází. „When Death Embrace You“ je mrazivá a temná zároveň, sílu má na srovnání se zemí jednoho obytného bloku. „Shadows in the Light“ už zase pádí naprosto hovězím přímočarým způsobem a na maximálku projíždí cílem, až se čaroměřičům rozletěly papíry na všechny strany a jestli neumřeli, sbírají je tam dodnes.

Cože, to už je konec? Nojo, lehce přes čtyřicet minut, ideál LP stopáž bez výplňových hmot a „pouze“ poctivý řemeslný fortel, prostý krášlících procedur. Tentokrát přibylo hrubosti a na leštidla nedošlo vůbec, ale to vůbec není příznak choroby ani krátkodobé indispozice. Právě naopak – MALIGNANT TUMOUR jsou plni sil a typického nadhledu. Vše v cajku, vzhůru do bezvědomí!

Medyed

malignanttumour.com

facebook.com/malignanttumour/

bandzone.cz/malignanttumour

instagram.com/malignanttumour/

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>