Recenze: KK´s PRIEST – The Sinner Rides Again /2023/ Napalm Records

Recenze: KK´s PRIEST – The Sinner Rides Again /2023/ Napalm Records

KK Downing si jede svoje a najust všem soudům dopředu chytrých odborníků se mu daří. Jak dalece se povedl název kapely, nechávám stranou, podstatný je obsah skladeb a kvalita desek. Jestli prvotina „Sermons Of The Sinner“ působila trochu nesměle, jakkoliv se mi líbí doteď, potom na „The Sinner Rides Again“ stylotvorný Downingův rukopis roztáhl křídla a dostal značný prostorový rozsah. Proto nehodlám řešit nešťastný název bandu (rozumím odkazu na JP, jehož naprosto klíčovou součástí KK Downing po dlouhá léta byl) ani obal, který se mi opravdu nelíbí – obsah je o něčem úplně jiném. Samozřejmě je rozdíl, pokud jste hlavní skladatelskou persónou, na které to celé stojí a padá, nebo jestli album dávají dohromady lidi tři jako za starých časů.

„The Sinner Rides Again“ ale rozhodně příliš netrpí invenční jalovostí, jedná se o velmi nápaditou kolekci bez ohledu na to, že se jedná o pravověrné heavy metalové album, pouze ošetřené moderní produkcí a přiostřené drsnějšími riffy. Ty KK dělat prostě vždycky uměl a kolem kterých kráčely dějiny metalu. Ve srovnání se solidním, ale poněkud nesmělým debutem, „The Sinner Rides Again“ působí mnohem jistěji a sebevědoměji. Znát je to hned v úvodní „Sons of the Sentinel“. Ripper znovu ječí, jako by ho rohatý na vidle bral, KK servíruje šťavnaté riffy, o sólech netřeba ztrácet řeč. Tohle je svět, který výraznou měrou vytvořil a úvodní skladba je mistrovský výkop. První půle „The Sinner Rides Again“ je jízda na plný knedlík ze strmého kopce, úderná „Strike of the Viper“ šilhá po modernějším výrazu a výsledkem je šleha, která snese velmi přísná měřítka. Tradiční metalový kvapík „Reap the Whirlwind“, to je heavy metal v nejryzejší podobě v luxusním balení, až jsem zježen jak ten kaktus v Nevadské poušti. „One More Shot at Glory“ neslevuje z nasazení, korunu všemu ale nasazuje pumelice jménem „Hymn 66“. jako žula tvrdý úvodní riff rozpoutává orgie melodií a strhující energie. Druhá polovina alba dokáže přesvědčit snad ještě důrazněji než ta první. V plné míře se projevují epické pasáže („Keeper of the Graves“) a temnější odstíny nálad. Abychom si rozuměli úplně, samozřejmě mám snahu automaticky srovnávat „The Sinner Rides Again“ a „Invincible Shield“, což se sice nabízí, ale zkresluje to poměrně dost. Autorská stopa na „The Sinner Rides Again“ je natolik výrazná, že dokáže vedle posledního alba „Jidášů“ celkem slušně obstát a fungovat sama za sebe. Naprostá rána mezi oči je „Pledge Your Souls“. Klasické a notoricky známé heavy klišé zní naprosto samozřejmě a nenuceně, že vlastně ani jako klišé nepůsobí. Na stejné vlně, ovšem v epičtějším módu, jede závěrečná „Wash Away Your Sins“. Nápadité riffy a volnější forma společně s výbušnými sóly doslova čarují s náladou, finále se vysloveně povedlo, a celé album vyloženě taky.

Nečekám, že „The Sinner Rides Again“ bude metalový game changer, ale nám starým psům, vyrostlým na metalové klasice, radost určitě udělá.

Medyed

kkdowningofficial.com/

facebook.com/KKsPriest/

instagram.com/kkspriest/

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>