Recenze: KISSIN´DYNAMITE – Back With A Bang! /2024/ Napalm Records

Recenze: KISSIN´DYNAMITE – Back With A Bang! /2024/ Napalm Records

Oživení glam metalu nebo jak se kýho šlaka to celé jmenovalo mě nechává ve většině případů chladným jako žulový pomník. Neměl jsem to rád, když tenhle styl na výsluní slávy a nemám to rád pořád. Cirkusové kostýmy a šílené vlasové kreace a všechny ty další býkárny kolem mě spíš iritovaly, než aby upoutaly moji pozornost. Exhibice testosteronu a nasvaleného ega byly v nepřímé úměře k obsahu a čekal jsem jasné a stručné „pch“, až ta nafouklá bublina prdne. Jenže nic není stoprocentní a vždy se vyskytne banda, která se v mých uších vymyká. Z exhibičního spolku se z důvodu neúprosné logiky věci vždy vyloupnou kapely, které prostě umí hrát příliš dobře a skládají natolik dobrou muziku na to, aby prostě splynuly s v lati srovnaným davem. Těmi jsou (mimo jiné) právě KISSIN´DYNAMITE.

KISSIN´DYNAMITE jsou typičtí přímočarými a chytlavými skladbami a stejně tak svou živelností, což je na jednu stranu nesporná výhoda, na stranu druhou je to balancování na tenké hraně a ke kabaretu druhé kategorie je tak blízko, že se ani nevyplatí hledat k hodu vhodný kámen. Šestá deska KISSIN´DYNAMITE ale balancuje, sic jí síly stačí a k pádu nedochází. Ono vlastně dost záleží na úhlu pohledu, pod kterým se budete na album dívat. V porovnání se zásadními kapelami glam metalové historie to taková sláva není, na to je výraz KISSIN´DYNAMITE příliš standardní a striktně v mantinelech stylu, plný vzorců a citací. Nezaujatým pohledem je výsledek výrazně lepší – energické a šťavnaté hitovky mají blyštivou a slušivou fazónu a pokud striktně nepožadujete převrat a střídání na vedoucích postech v rámci scény, je „Back With A Bang!“ velmi příjemná deska. Titulní skladba solidně duní a výrazný refrén (osvědčený stylový artibut) dotahuje do vítězného konce. Chytlavé stadionové refrény se albem táhnou jako magistrála Sibiří. Vtip je v tom, že ač mi většinou způsobují lehké kožní problémy, v případě KISSIN´DYNAMITE mi vlastně nevadily nikdy. „My Monster“ přidává na razanci a ve spojení s mohutným zvukem a vzletným refrénem vybízí končetiny k podupávání do rytmu. „Raise Your Glass“ je jasná hitovka – přímočará a zpěvná. Takto bych mohl pokračovat výčtem hitových skladeb v dalších devíti případech a ani bych moc nekecal, proto se omezím na z mého pohledu nejsilnější kusy. Valivá „The Devil Is A Woman““ a odlehčená „I Do It My Way“ v pravý čas narušují dominanci středních temp a přinášejí odlišnější nálady. Kupředu dusající „When The Lights Go Out“ přináší vydatnou porci uvolnění a hravosti. Následuje lehoučká balada „Not A Wise Man“ a je tu konec.

Vzhledem k faktu, že právě glam metal jsem nikdy cíleně nevyhledával a nikdy nepatřil (mírně řečeno) mezi mé srdcové styly, mám z „Back With A Bang!“ velmi dobrý pocit. Není tak klackovitě přepálené v siláckých pózách a dvanáct povedených skladeb nemá problém udržet mou pozornost po celou stopáž, což je vzhledem k mému nastavení vcelku výjimečná událost.

Medyed

kissin-dynamite.de/

facebook.com/Kissindynamiterocks/

instagram.com/kissin_dynamite/

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>