Recenze: HEJTMAN – Vítejte v pekle /2024/ vlastní vydání

Recenze: HEJTMAN – Vítejte v pekle /2024/ vlastní vydání

Jeden z mých kámošů tomu říkal „kurvy, chlast a chlebíčky“ – na mysli měl syrový, přímočarý metal všeho druhu včetně MOTÖRHEAD (jestli byli opravdu metal, necháme na jinou diskuzi, samotný Lemmy označení jako metal rezolutně odmítal) a dělal si ze mě takto bžundu, protože jako tehdy hiphoper, případně rapper neměl pro mou vášeň ani špetku pochopení. Ale jinak jsme se měli rádi…

Vedle progresivních choutek se v životě mém pravidelně vyskytují situace, které si říkají po pořádném výplachu, nic složitého neřešit a nekompromisně si vyčistit hlavu od všeho marastu, co se v ní nahromadil. Lemmy a jeho družina patří a vždycky bude patřit k mým srdcovkám, proto oceňuji každou smysluplnou náplast na bolístku, že tahle kapela ze zřejmých a definitivních důvodů už nikdy nic nového nenahraje. HEJTMAN odkaz MOTÖRHEAD posouvají na pomezí surového trash metalu se zlým úšklebkem prvotní formy black metalu s výrazným vlivem crust punku.

Jakože jsem čekal, že „Vítejte v pekle“ nebude čajíček pro batolata, ale takový direkt jsem nečekal ani omylem. Síla, která se z desky valí počínaje titulní skladbou a závěrečnou „In Memoriam“ je v pravém smyslu drtivá. Plyn na podlaze a nekompromisně vpřed bez ohledu, jestli se někde musí dávat přednost na hlavní. Vedle „hovězí“ přímočarosti a zdravé agrese zbývá až překvapivě hodně prostoru na nejrůznější nápadité drobnosti, které skvěle fungují jako perfektní prostředek na udržení pozornosti a napětí. Ať už to jsou sbory ve „Vítejte v pekle“, pravidelné rychlé sypačky, bombastické refrény (typickým příkladem je šleha „Píseň černých vran“) nebo rafinovaný stylový mix, finální výsledek natolik šťavnatý a napěchovaný energií, že energeťák v plechovce je proti tomu destilovaná voda.

HEJTMAN nejsou samozřejmě jediní, podobný přístup hrnou i ČAD nebo MALIGNANT TUMOUR. „Vitejte v pekle“ však jede po své linii a obsahuje nemalé množství odlišných výrazových prvků, jako už zmíněnou temnější rovinu a black metalovou naježenost.  „Vítejte v pekle“ mě semlelo na sekanou a ani mu to nijak dlouho netrvalo, prvotní průplesk neslábne ani po mnoha posleších, což by se dalo i logicky očekávat. Mlýnek na maso značky HEJTMAN jede na plné obrátky a nevykazuje žádné zásadní známky opotřebení ani po natočení počtu motohodin v jiném případě vyžadujících generálku motoru. Někdo zobe veselé lentilky, někdo chodí do fitka, jiný medituje, někdo žere jak koncentrovaná kyselina, mě k navození harmonie a spokojenosti stačí HEJTMAN – nepřiberu, drogový absťák nehrozí a endorfiny se množí jak kobylky. Aaa vovovotom tto je!

Medyed

hejtmanband.com/

facebook.com/people/Hejtman/

instagram.com/hejtman_rocknroll/

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>