Recenze DVD Aleš Brichta Best Of Videos - Beatová síň slávy

JAK SE DVĚ DESÍTKY LET „VIDITELNĚ NIČÍ BRAK“

aneb

KTERAK ČAS NEZNIČIL SKVOSTNÁ VIDEA

Zní to možná trochu neuvěřitelně, ale v "moderním" roce 2009, bohužel bez výraznějšího zájmu médií (na což jsme si ovšem v případě tvrdé muziky už docela stačili zvyknout), vychází jeden z nejdůležitějších artefaktů českého metalu, resp. českého tvrdého rocku - jakási "videočítanka" týkající se jednoho z jeho nejplastičtějších představitelů, ba přímo průkopníků - Aleše Brichty (ale zdaleka nejen jeho): disk obsahující 34 videoklipů, z toho 15 poprvé na DVD, přičemž některé představují opravdové unikáty.

Obrazek

Ne že by tato kolekce byla kompletní, to snad ani nešlo, koneckonců sám Brichta se na svém webu brichta.cz přiznal, jak ho mrzí, že se nepodařilo sehnat např. arakainovský klip k Pánu bouře. Ale všechno důležité, co Brichta před kamerami za takřka dvacet let stihl, tu je: 13 klipů s Arakainem, 2 videa se Zemětřesením, 13 snímků ze sólové dráhy AB, 2 klipy ABBandu, 1 video Hattricku, 1 k počinu Legendy 2 a k tomu dva netradiční klipy navrch, které se vymykají podřazení pod jakýkoliv širší projekt: kaskádovitej Každej si meleme svou (s Petrem Jandou a Jakubem Smolíkem) a Nečekám (s Pavlou Kapitánovou a Pavlem Kučerou).

Z těch nejcennějších videí jmenuju Thrash The Trash, první klip Arakainu, natočený pro bratislavský Triangel (přiznám se, že ve své době jsem ho "prošvihl", a poprvé jsem jej tak uzřel až prostřednictvím tohoto DVD, tudíž po dvaceti letech!). Mimochodem, Aleš v nátělníku a bermudách, to se prostě musí vidět.

Neméně cenný je videoklip Šeherezád, který si narozdíl od TTT z Triangelu pamatuju, zejména ten tanec kolem popelnic. Milovníky úchvatných balad potěší nádherný snímek Zapomeň, kdy prchající kouř Brichtovy cigarety nádherně koresponduje s navěky prchající nocí, o níž se zpívá v textu.

Z videí s Arakainem nutno zmínit taktéž věc Nechoď dál! (Město), což je klip ke skladbě z projektu Dej mi víc...Olympic, na němž koncem roku 1992 v tu dobu známé české kapely prezentovaly svoje cover verze písní této žijící české bigbítové legendy.

A jsou zde i další covery: Jiřiho Schelingera, Deep Purple, Uriah Heep, Omegy a skutečně vynikající, jak hudebně, tak vizuálně (viz nápad s AB TV, čili televizí Aleše Brichty) Pláč spálí smích, v originále Out In The Fields Garyho Moora, přesněji Thin Lizzy.    

Opravdovým unikátem je "filmeček" Nečekám, a to jak obsazením - viz výše, tak hudbou i vizuálním zpracováním, zkrátka jednohubka vpravdě delikatesní.

Nádhernou vzpomínkou na nejranější tvorbu "áček" jsou záznamy k písním M jako metal a Ztráty a nálezy, kdy zejména při tomto geniálním Podskalského ploužáku nemůže zůstat jediné dívčí, ženské a ani mužské oko suché. Stejně tak při klipu z projektu Zemětřesení Šípková Růženka, oproti druhému, "profláknutému" Jsem prý blázen jen, relativně neznámém.   

Stejně tak musí potěšit dva zatím poslední klipy z tvorby Aleše Brichty, které natočil již se skupinou ABBand a které jsme dosud mohli zhlédnout především na internetu: Peklo už čeká z 2CD Divadlo snů a Když po tobě jdou z předposledního CD Nech si to projít hlavou. A jestli chcete vidět ateistu v kostele, pak si pusťte něco staršího, Vánoční :-).

Z výše řečeného plyne, že na DVD samozřejmě neuvidíte jenom Brichtu, ale celou plejádu českých rockových osobností: Miloše DODO Doležala, Vlastu Henycha, Petra Jandu, Pavlu Kapitánovou (R.I.P.), Mirka Macha, již trochu pozapomenuté tváře Boba Vondrovice nebo Dana Kroba, dále Petra Roškaňuka, Dana Hafsteina, anebo třeba Jakuba Smolíka či (na fotkách) Jiřího Schelingera. Pardon, všechny jsem vyjmenovat nemohl… 

Ale i přes výše řečené je tohle celé televize Aleše Brichty. To, že záběr jeho hudební tvorby je obrovský, jak počtem projektů, tak žánrově či personálně, jen svědčí o výjimečném nadání a pracovitosti téhle ikony tuzemského rocku, kterou můžeme nesnášet i nadnášet, ale především ji musíme RESPEKTOVAT.

Tudíž maximální respekt k tomuto DVD, jež považuji za jeden z nejdůležitějších disků českého tvrdého rocku, i díky skvělému nápadu doprovodit jednotlivé videoklipy příslušným novodobým komentářem, který je kolikrát skoro stejně vydařený jako klipy samotné.

DVD začíná videem s geniálním sloganem, parádní slovní hříčkou Thrash The Trash (kdo je ještě dneska schopen napsat trash metal místo thrash metal, nepochopil nic :-), tedy Zničte brak či divočeji Řež šmejd, a ať už se Brichtovi v minulosti něco povedlo lépe a něco méně - což ostatně za život každému z nás - vždy se snažil tvořit hudbu co nejkvalitnější a v podstatě nikdy nenatočil kotouček, který by byl vyloženě špatný.

Čas prostě jeho tvorbu prověřil: braky jsou zničeny, ale Brichta zůstává. Toto famózní DVD z roku 2009 jest přímým, "usvědčujícím" důkazem.

Dědek

 

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>