Recenze: ARROGANT DESTRUKTOR – Written In Blood From The Blade /2022/ Awakening Records

Recenze: ARROGANT DESTRUKTOR – Written In Blood From The Blade /2022/ Awakening Records

Stylovka každým coulem, pardon…taktem. Black metal bez krášlících přísad, čpící peklem na sto honů. Britové ARROGANT DESTRUKTOR evidentně mají podobný myšlenkový tok jako já, když všichni doprava, tak na just doleva, když zelenou, tak já černou…a třeba se poserte, mě je to zcela egál. Jak nic nemám proti black metalové avantgardě, na tradiční černé řemeslo a jeho strhující působivost si jen tak někdo vyskakovat nemůže.

ARROGANT DESTRUKTOR nemusí hýbat stylem, styl hýbá s nimi a nic víc není ani potřeba. Netřeba ani nic objevovat, stačí s respektem a oddaností zvládnout svůj obor. „Written In_Blood From The Blade“ by klidně mohlo vyjít před třiceti lety, má silný dobový feeling s adekvátním zvukem. Paradoxem budiž, že tradiční zvuk funguje na výbornou, obloukem širokým jak dopravní obchvat Londýna se vyhýbá digitální sterilitě a nabízí naprosto organický dojem z celé nahrávky. Decentní klávesový podkres se projevuje pouze jako podpůrná složka, mě v žádném případě netahá za uši a vydatně přispívá k dokreslení atmosféry. Nejedná se o nic nového pod sluncem, notoricky známá a léty prověřená forma zhudebněného zla, dál se ale dějí poměrně zajímavé věci. ARROGANT DESTRUKTOR dokáží s předem rozdanými kartami šikovně čarovat a díky tomu nemám, pocit, že bych slyšel silnější závan rukopisu někoho jiného. Střídání ostrého vichru s pomalejšími pasážemi, proložené na syrovém heavy metalovém, skoro až rock´n´rollovém základě, tvoří společně natolik svébytný výraz, že od prvního poslechu tohoto vyvržence pekel mám téměř jistotu, že tahle deska bude fungovat sakra dlouho a dost možná se k ní budu vracet v horizontu let už jen pro její autenticky dobovou atmosféru. Trochu mi z toho vycházejí DARKTHRONE jako vzdálená ozvěna starých časů, zhmotněná do přítomné živoucí hydry.

ARROGANT DESTRUKTOR sice zní jako by je firma vytáhla z archivu a vydala reedici pro skalní uctívače podzemního kultu, to ale neznamená, že tahle deska bude výhradně pro pamětníky a puristy zamrzlé v čase. Pro ně tahle placka bude především, o tom se nejde vůbec přít. „Written In_Blood From The Blade“ má však natolik mocného vnitřního démona, že má na to oslovit i odlišnější publikum s otevřenou myslí. Jistý problém může být s naladěním se na starosvětské pojetí desky, ani to bych neviděl jako kardinální problém. Buď to dopadne nebo ne, úzkoprofilový styl a duch undergroundu není spotřební zboží, u toho se ani nečeká masová obliba. Jelikož  mě „Written In_Blood From The Blade“ chytlo s nečekanou silou, nevidím důvod aby se to samé nestalo ještě v mnohých případech.

Kouzlo „Written In_Blood From The Blade“ nevězí v inovacích, ale ve výborně zvládnutém starém dobrém řemesle. ARROGANT DESTRUKTOR ho uchopili vlastním jedinečným způsobem,  album má jedinečnou „atmošku“, temnota řízlá revoltou a řekněme drzý úšklebek na tváři samotného pána pekel – tak bych to jaksi pojal.

Medyed

facebook.com/arrogantdestruktor/

instagram.com/arrogantdestruktorblackmetal/

Spotify - Arrogant Destruktor

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>