Recenze: ANCIENT SETTLERS – Oblivion´s Legacy /2024/ Scarlet Records

Recenze: ANCIENT SETTLERS – Oblivion´s Legacy /2024/ Scarlet Records

Mezinárodní parta ANCIENT SETTLERS na mě působí jako většina melodických metalcorových kapel posledních let – po technické stránce bez výhrad, po obsahové to už drhne podstatně více. Před možná už deseti lety jsem pronesl větu, která se mi vrací vždy, když se mi dostane do ruky album tohoto typu, a to, že vliv IN FLAMES na metalcorovou scénu je rozhodně nezanedbatelný. ANCIENT SETTLERS mi mou domněnku jen potvrzují, byť se v jejich případě nejedná o inspiraci pouze švédskou ikonou.

ANCIENT SETTLERS určitě nejsou kapelou, která by nestála za pozornost. Instrumentálně jim toho příliš vytknout nelze, s nápaditostí a promyšleností struktury skladeb rovněž nekulhají. „Oblivion´s Legacy“ je vlastně velmi příjemné a chytlavé album. Skladby, a to je jenom dobře, nejedou podle jednoho vzorce a šikovně využívají inspirace melodickým death metalem švédské školy a lehčí podobou metalcoru. Poněkud problém mám s přepálenou hitovostí a líbivostí na první dobrou. Album se může velmi rychle posluchačsky vyčerpat a kouzlo je pak lusknutím prstů v …háji zeleném. Svou roli bude hrát i skutečnost, že tento styl má už moment překvapení dávno za sebou a „Oblivion´s Legacy“ vlastně servíruje v podstatě totéž, co před pětadvaceti lety rozjeli zmínění IN FLAMES a po nich spousta dalších. K zavedenému pořádku ANCIENT SETTLERS přidávají náladovější, zasněnější momenty a v kontrastu s nimi dokáží ve vhodný čas dokáží řádně přitlačit na pilu a udržovat napětí na potřebné úrovni. Nejvýraznějších momentů se dočkáme paradoxně v závěru, kdy přece jen ANCIENT SETTLERS setřesou svázanost konvencemi a vynesou na stůl pádné argumenty v podobě volnější kompozice a variabilnější formy. Tudy by mohla vést cesta kupředu a propříště bych nemusel optimismem tak šetřit.

Deset skladeb a realistická stopáž 45 minut je přesně ideální čas, aby album nezačalo padat do nevýrazných šedých tónů. Dost bude záležet, co od „Oblivion´s Legacy“ vlastně očekáváte. Pokud čekáte chytlavé a svižné album na pomezí melodického death metalu a mainstreamového metalcoru, ošetřené současnou precizní produkcí a nic navíc, budete si nepochybně spokojeně pomlaskávat. Já volím nepoměrně střízlivější pohled, nejsem vyloženě zklamán ani nijak zvlášť uchvácen. „Oblivion´s Legacy“ je v každém případě solidně odvedené řemeslo, které má potenciál oslovit jasnou cílovou skupinu, jejíž součástí bohužel nejsem.

Medyed

ancientsettlers.com/

facebook.com/AncientSettlers/

instagram.com/ancientsettlers/

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>