KDYŽ DOGMA NEMÁ ŽÁDNÉ DOGMA aneb TATA A JEHO KLUK

KDYŽ DOGMA NEMÁ ŽÁDNÉ DOGMA aneb TATA A JEHO KLUK

Vážení přátelé, určitě si velice dobře uvědomujete, kolik je u nás rodinných hudebních klanů, třeba kucííí Urbanovi, kucíííí Doležalovi, ale nikdy nikdo nedosáhl takového věhlasu jako mladej Škaroupka, no ten kluk, no kluk starýho Škaroupky přece. No ten co bóóóchá všude možně po Evropě, takoví ti Kredli a tak.

No ale tož pojďme zpátky do… Je tady rozhovor se starym tatou Laďou Obludáriem Škaroupkou a jeho klukem Martinem Marthusem Škaroupkou, hlavně odpovídá teda starej tata, ale přicmrndává aj kluk. A taky se možná dozvíte, že od Vzkříšení do Apokalypsy je to stejnej kousek jak od tatovi ke klukovi (stačí kapka, už to ťapká).  V tomto případě fakt zaplaťbigbítovýpánbů za tu kapku, za tu kapku poctivýho bigbítu. Chilli ať žije Tata, ať žije Kluk!

https://www.metal-archives.com/artists/Marthus/1714

 

Speciální otázka na úvod – co pro Tebe DNESKA znamená pojem „dogma“ a pojem „art“?

Tata: Dnes už asi nic, u vzniku názvu jsem nebyl, ale název evokoval cestu, kterou se DA ze začátku vydala. V překladu „Neměnné či pevné umění“ a to v té době pro DA byla určitě pravda…

Jakou jsi měl na základce známku z hudební výchovy? A Tvůj nejhorší zážitek z tohoto předmětu?

Tata: V hudebce jsem byl dobrej, akorát  ty kokotiny, který se tam museli dělat a hlavně zpívat Ti moc radosti z hudební výchovy nedělali. Měli jsme exota, kterej hrál sice dobře na housle, ale smyčec používal úplně na jiný věci, vlastně ho měl jako rákosku.

Leč nyní zpět (nejen) do historie - jak vznikla Tvoje přezdívka Obludárium, to už se ví, ale nevěřím tomu, že Tě nikdo nechtěl :), a taky nevěřím tomu, že Tvoje úplně největší láska je Dogma Art. Tož která, jak se jmenuje?

Tata: Když je člověk mladej, má všechno obráceně… Na prvním místě byla muzika a potom to ostatní. Čím jsi starší, tak priority se mění. Takže největší moje láska je se mnou už 49 let a jak to vydržela nevím. Ale synek se nám povedl a měnit už nebudu :).

V různých rozhovorech zmiňuješ dějinné divoké večírky – mne by naopak zajímalo, jestli dokážeš říct, který večer ve svém životě vnímáš zpětně jako majestátně nejklidnější? A mám to na mysli, jako když Karel Kryl zpívá „děkuji za ohně vzplanutí a za šumění splavu“…

Tata: Majestátně nejklidnější teprve přijde, divoké večírky už neděláme, ale žít je potřeba :).

Á propos, kdy sis naposledy (tedy doufám, že ne úplně naposledy) pustil nějaké CD Dogmy a které?

Tata: V posledních měsících „Třetí skála“ a „Černá brána“. Budeme z nich hrát i pár věcí, které jsme před tím tak často nehráli, tak se doučuju :).

A teď bych prosil dvoj-otázkový projev takové té klasické otcovsko-synovské lásky:

Obludárie, co Tě absolutně nejvíc rozčiluje na synovi Marthusovi?

Tata: Že je lepší než já:)

Marthusi, co Tě absolutně nejvíc rozčiluje na tatovi Obludáriovi?

Kluk: Že umí být u řešení určitých věcí víc v klidu než já. Snad do tohoto rozpoložení taky jednou dospěji. J

Budeme na další desku Dogmy Art čekat zase tak dlouho jako na Vzkříšení, anebo už máte základy třeba na „Apokalypsu“? Pokud vím, tak kytarista Michal Kugler je velmi plodný i v pokročilých letech…

Kluk: Nějaké nápady na nové songy už máme, ale na zkušebně momentálně víc přehráváme náš koncertní program. Moc nás to baví a Dědku, heavy hard rocková Apokalypsa nezní vůbec špatně!

Velké poděkování za tento rozhovor jak Tatovi, tak jeho Klukovi – zde Metal-line a Dědek.

Photocollage: Medyed ml.  

https://www.rockpalace.cz/rozhovory/dogma-art-se-vraci-marthus-skaroupka

 

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>