JAK SKUPINA MORTIFY ROZTAVILA REZAVÝ HŘEBÍK aneb HEAVY RUSTY NAIL

JAK SKUPINA MORTIFY ROZTAVILA REZAVÝ HŘEBÍK aneb HEAVY RUSTY NAIL

Fotoreport / skupina Mortify / sobota 27. dubna 2024, po 20. hodině / Brno, Rusty Nail Club (Veveří 57, naproti botanické zahradě)

Brněnský Rusty Nail je hudební klub, jehož název je sice odvozen od blues rockové kapely, ale již mnoho let se prezentuje jako multižánrový, a tak v něm sice nikolivěk na denním pořádku, ale celkem pravidelně hrávají i kapely metalového charakteru.

Toto tvrdé pravidlo se potvrdilo a utvrdilo v sobotu, kdy do Brna zavítala charakterní šumperská lesní zvěř zovaná MORTIFY. Já jsem bohužel přítomen nebyl, neb jsem línej jako veš, a ta moje veš se koukala na horor „Přichází Satan!“, leč moje milovaná a neúnavná kolegyňka Věrka (nechápu, kde bere tu energiu!) mi společně s fotkami, jež můžete vidět v naší fotogalerii, napsala toto:

Tak dědečku, včera jsi přišel o mnoho. V Rusty Nail vystoupila metalová kapela Mortify že Šumperka. Hráli vlastní tvorbu, skvělá kapela.“ Hmmm, tak vlastní tvorbu, nota bene s tuzemskými texty, tu já miluju (tuzemák – mňam!), ať už je tedy moje vlastní anebo moje nevlastní – hlavně (anebo pohlavně?) když jde o vlast.  

Ono ostatně chlapců chuť do hraní sálá (málem jsem napsal „sála“, no to bych z kluků udělal nechtěné alkoholiky, to neeee) již sama o sobě z pořízených fotek. A je fakt, že třeba skladba Jsem Tu S Tebou je docela solidní mrazivá hitovka (sledujte kdyžtak na YT kanál Libor Šíp).

Metal crossover Šumperk / Jeseník? To je skoro jako slušnej oddíl STS Chvojkovice-Brod! Ze zajímavosti jsem si vyhledal, co přesně znamená název kapely MORTIFY. Že to je od slova mord, mort, chilli smrt, to asi napadne každýho, kdo ještě trochu žije. Ale přesně?

No tak jeden překladač mi vyhodil, že „mortify“ znamená umrtvit. Tomu bych ještě rozuměl. Oficiální slovník zase řekl, že jsou to chlapci stižení gangrénou – no to abych ještě hledal, co je to gangréna :-). No to nemusím, to jsou (gang – Réna) banditi působící v okolí ivančické rozhledny. Ehm, do Brna ze Šumperka přes Ivančice kousek.

Co mne ovšem úplně dostalo, že v jistých fázích překladu na mne Mortify vyskočili jako zaměstnanci pohřebních ústavů. No ti ale přece vždycky fasovali rum, tož sa budu musať Věrky zeptať, co to vlastně kucí v tu sobotů pili.

Co je ovšem tak trochu záhadou, je mediální kapelní prezentace. V metalu se pohybuju zhruba od roku 1988, nicméně o tomto vokálně-instrumentálním souboru, jak by řekl Heinrich z Ocelotu (Jindro, zdravím Tě) jsem nikdy v životě neslyšel. Že by se jednalo o jakýsi nomen omen, totiž že nás skupina hodlá mediálně „umrtvit“? 

Jasně, profil na FB jsem našel (zas tak úplně blbej nejsu – viz odkaz níže), ale na Bandzone nic, na YouTube skoro nic (viz odkaz výše), nějaký vlastní web – nic, no to sa pak chlapci nedivte, že deučatá spévajú v krojích jinde. Přitom kapela funguje už cca 30 let (v devadesátkách tedá asi vznikla) a na koncertě prý cosi prodávala. Tož přikúpil bych (korektor opravil na „přiopil bych“ – mno, Mr. Cookies asi ví, kdo to tady píše), do sbírky, ale to bych tam musel béť, to je fakt. Tož chlapčiska, vytrčte údy, to by chcalo sbaliť šikovnú cérečku ajťačku, co to veme pevně do rukú a porádně a parádně Vás mediálně udělá! 

No jó, konečně jsem zkoukl celý to video hore, už tomu rozumím – po 20 letech zase spolu! Koncerty od dubna 2024, no tak to je jasný… tak to sa budú cérečky už jenom valiť, cha cha. Nebo válet?

No tak zatím, naši milí čtenáři, tady máte od MORTIFY aspoň fotečky a ňáké ty odkazy, a příště už zde budeme s 50 kamerami, přímým přenosem a jedním Wembley k tomu!

Text Dědek, fotky Věrka.

 

facebook.com/p/Mortify-metal-crossover-Šumperk-Jeseník/

Fotogalerie

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>